Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων έχει την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να σας προσκαλέσει στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani – Caravel από τις 2 έως 5 Μαρτίου 2023. Στόχος του συνεδρίου μας είναι η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο της Λοιμωξιολογίας ενώ η μαραθώνια πορεία της πανδημίας  COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει βασικούς τομείς της νοσηρότητας και θνητότητας που σχετίζεται με τις λοιμώξεις. Η πανδημία της COVID-19 νόσου επηρέασε δραματικά τομείς της βασικής έρευνας, της επιδημιολογίας, της διάγνωσης και της θεραπείας των λοιμώξεων. Οι ήδη περισσότερες από χίλιες παραλλαγές του στελέχους «Όμικρον» τονίζουν την ανάγκη για συνεχή ιολογική επιτήρηση και επαγρύπνηση με την εμπιστοσύνη όμως πλέον στην έγκαιρη θεραπεία και τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα των αυξημένου κινδύνου πληθυσμών. Ο εμβολιασμός έναντι της νόσου έσωσε δεκάδες εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη και πολλές δεκάδες χιλιάδες ζωές στην πατρίδα μας. Ήδη πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εκτεθεί πλέον τουλάχιστον μια φορά στον ιό και τις παραλλαγές του ενισχύοντας την ονομαζόμενη  «υβριδική ανοσία» που οδηγεί σε ηπιότερη κατά κανόνα νόσο και διευκολύνει την επάνοδο της κοινωνικής ζωής σε μια κανονικότητα. Στα πλαίσια όμως αυτά έχει ιδιαίτερη σημασία η φροντίδα της υγείας των ασθενών μετά την COVID-19 νόσο καθώς και η συσχέτιση της νόσου με επίμονα συμπτώματα, η οποία έχει εγείρει το ενδιαφέρον των διεθνών οργανισμών και απαιτεί περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών και την επιτυχή ιατρική παρέμβαση και θεραπεία. Ιδιαίτερη επίσης σημασία έχει η ανασκόπηση των μαθημάτων από την πανδημία, η ενίσχυση των υποδομών υγείας και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με τις λοιμώξεις. Σημαντικός αριθμός διαλέξεων, στρογγυλών τραπεζιών καθώς και εργασιών του συνεδρίου είναι αφιερωμένος στην πρόσφατη πανδημία με καταξιωμένους επιστήμονες με εμπειρία από το πεδίο που θα αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Για το φετινό συνέδριο η Οργανωτική Επιτροπή επιπλέον ετοίμασε ένα περιεκτικό πρόγραμμα με πολυσυλλεκτική θεματολογία, που περιλαμβάνει θέματα καθημερινής κλινικής πρακτικής με αναφορά στις λοιμώξεις που αφορούν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, στις λοιμώξεις των οστών και των αρθρώσεων, στις λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή αυτές που σχετίζονται με νεότερες ανοσολογικές θεραπείες, στην λεπτοσπείρωση, στην σύφιλη, στην ΗΙV λοίμωξη και την χρήση prep στην πατρίδα μας καθώς και σε σπανιότερα λοιμώδη νοσήματα όπως την ευλογιά των πιθήκων, την πολιομυελίτιδα, την χολέρα και τους αιμορραγικούς πυρετούς με αφορμή τις πρόσφατες επιδημίες. Ο κόσμος όπως απέδειξε η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο χωριό με συνεχείς αναδυόμενες νόσους και η κοινότητα των λοιμωξιολόγων παραμένει στην πρώτη γραμμή της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρεχόντων και μελλοντικών απειλών. Στα πλαίσια αυτά θα συζητηθούν και οι νέας γενιάς διαγνωστικές τεχνικές όπως το Next gen sequencing και τα meta-genomics καθώς και η μελλοντική χρησιμότητα τους στην κλινική πράξη.

Ένα σημαντικό στρογγυλό τραπέζι θα συζητήσει θέματα παιδιατρικών λοιμώξεων όπως η πρόσφατη επιδημία ηπατίτιδας και τα βραχέα αντιμκροβιακά σχήματα.

Το πρόβλημα των πολυανθεκτικών παθογόνων παραμένει επίκαιρο και στο συνέδριο μας θα συζητηθούν τα τελευταία δεδομένα επιτήρησης, η επίδραση της πανδημίας στην ενδημία των συγκεκριμένων μικροοργανισμών στα νοσοκομεία μας καθώς και οι νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και οι στρατηγικές περιορισμού.  Την τελευταία ημέρα, στο καθιερωμένο στρογγυλό τραπέζι της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας θα συζητηθεί η επιτήρηση των αντιμικροβιακών φαρμάκων στην Ελληνική πραγματικότητα όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα. Στόχος όλων μας παραμένει η μείωση της άσκοπης χρήσης των αντιμικροβιακών.

Τέλος, οι ελεύθερες ανακοινώνεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί θα αποτυπώσουν την σημαντική ερευνητική δραστηριότητα των Ελλήνων ερευνητών στον τομέα της Λοιμωξιολογίας. Εφέτος θα παρουσιασθούν περίπου 90 εργασίες που αναδεικνύουν το μεγάλο εύρος των λοιμωξιολογικών δράσεων στα νοσοκομεία μας πολλά εκ των οποίων πλέον συμμετέχουν σε εθνικές και διεθνείς συνεργασίες με πρωτοπόρες δημοσιεύσεις.

Το συνέδριο μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους μας και ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους με ενδιαφέρον στην Λοιμωξιολογία. Εξειδικευόμενοι συνάδελφοι θα παρουσιάσουν ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά λοιμώξεων με συνοδό σχολιασμό από έμπειρους λοιμωξιολόγους ενώ όλο το ΔΣ θα συμμετέχει σε ανοικτή συζήτηση για την σημασία της εξειδίκευσης στις λοιμώξεις, για την ανάγκη της ενίσχυσης των μονάδων λοιμώξεων και για το πόσο επίκαιρη και ουσιαστική είναι η προσφορά μας στο ΕΣΥ.

Το συνέδριο εφέτος θα τιμήσει με την παρουσία της και την εναρκτήρια διάλεξη η πρόεδρος του ECDC Andrea Ammon. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την τοποθέτηση της κορυφαίας Ευρωπαίας επιδημιολόγου και ηγέτιδος ενός από τους σημαντικότερους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δράσεις που αφορούν όχι μόνο την επιτήρηση και αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 αλλά και την εκτίμηση κινδύνου και την ετοιμότητα που αφορά συνολικά τις λοιμώξεις .

Η πλούσια θεματολογία, οι καταξιωμένοι ομιλητές και κυρίως η δική σας ενεργή συμμετοχή πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν στην επιτυχία του συνεδρίου, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός για την Ελληνική Λοιμωξιολογία.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ.
                     Σ. Τσιόδρας                     

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Λ.
Μ. Μαραγκός

Ο Γεν. Γραμματέας της Ε.Ε.Λ.
 Ν.B. Σύψας

Scroll to Top